Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij en onze partners persoonlijke gegevens verwerken, zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Het niet toestaan of het intrekken van toestemming kan nadelige gevolgen hebben voor bepaalde functies en mogelijkheden. Klik hieronder om toestemming te geven voor het bovenstaande of om granulaire keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen op deze site worden toegepast. U kunt uw instellingen op elk gewenst moment wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de toggles op het Cookiebeleid, of door te klikken op de knop Toestemming beheren onder aan het scherm.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Hoe onderhoud je keukenmessen het beste?
Wordt je keukenmes vaak bot of krijg je snel beschadigingen aan het lemmet? Misschien heeft dit te maken met de wijze van onderhoud en de manier waarop je het keukenmes bewaart.
Hoe bewaar je een keukenmes?
Keukenmessen liggen vaak los in een besteklade, waardoor ze makkelijk tegen elkaar kunnen botsen. Het risico op een bot keukenmes of zelfs meerdere beschadigde messen is daardoor veel groter. Een traditioneel of magnetisch messenblok, is de perfecte oplossing voor het bewaren van alle keukenmessen. Ze hebben tal van voordelen en zijn tegenwoordig in alle maten, vormen en (hout)soorten te krijgen. De messen botsen niet meer tegen elkaar aan, zijn meteen veilig opgeborgen en binnen een handomdraai heb je het juiste mes te pakken. Daarnaast ziet het keukenblad er weer netjes en verzorgd uit.
Hoe onderhoud je een keukenmes?
Keukenmessen zijn in theorie vaatwasserbestendig, aangezien ze zijn gemaakt van roestvrijstaal. Er zit echter een grote ‘maar’ aan vast. Iedereen gebruikt vaatwastabletten voor zijn vaatwasser en laat het nou net zo zijn dat deze tabletjes agressief inwerken op het waardevolle koksmes. Daarnaast worden de messen voortdurend op en neer geduwd in een vaatwasser en is de kans aanwezig dat er etensresten aan het lemmet blijven plakken. Dit komt de duurzaamheid en ook de scherpte niet ten goede.
Ons advies is daarom ten alle tijden, maak alle waardevolle keukenmessen schoon in de gootsteen met slechts een heet sopje. Droog ze daarna goed af met een zachte doek en laat ze nooit drogen in de lucht. Berg de messen altijd volledig droog op.
Onderhoud met een slijpsteen?
Onderhoud gaat uiteraard verder dan enkel het correct wassen van het keukenmes. Iedereen die regelmatig een koksmes gebruikt, merkt dat het mes na verloop van tijd minder scherp wordt. Het is dus verstandig om keukenmessen tussentijds aan te ‘scherpen’, dit kan eenvoudig en simpel met een slijpsteen. Wil je meer informatie over slijpstenen? Lees dan ons blog artikel ‘Een keukenmes weer scherp maken met een slijpsteen?’.
Het juiste onderhoud en manier van bewaren zal de levensduur van al je waardevolle koksmessen bevorderen. Wil je één of meerdere messen op een veilige en goede manier bewaren? Wellicht is het Latalis Pro Magnetische Messenblok interessant. Is een van je koksmessen niet meer zo scherp? Dan biedt het Latalis Pro Slijpsteen 1000/6000 uitkomst om deze weer op de juiste scherpte te krijgen.
Misschien handig?
Related Posts
Wat is het verschil tussen een koksmes en santoku mes?
Er zijn ontzettend verschillende keukenmessen, maar over de verschillen tussen een koksmes en santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt. Beide messen vergen daardoor een andere snijtechniek. Maar welke is nou het beste?
Welke voordelen heeft een magnetisch messenblok?
Er zijn tal van verschillende messenblokken te koop. De meest bekende variant is het messenblok met sleuven. Een magnetisch messenblok staat tegenwoordig steeds vaker te pronken op een keukenblad, maar wat zijn nou de voordelen van zo’n magnetisch messenblok?
Een keukenmes weer scherp maken met een slijpsteen?
Keukenmessen, koksmessen en zelfs scharen kunnen na intensief gebruik hun scherpte verliezen en bot aanvoelen. Hoe krijg je ze weer scherp? Dit kan heel eenvoudig met een slijpsteen, deze zijn te krijgen in verschillende maten, korrelgroottes en materialen.