Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij en onze partners persoonlijke gegevens verwerken, zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Het niet toestaan of het intrekken van toestemming kan nadelige gevolgen hebben voor bepaalde functies en mogelijkheden. Klik hieronder om toestemming te geven voor het bovenstaande of om granulaire keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen op deze site worden toegepast. U kunt uw instellingen op elk gewenst moment wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de toggles op het Cookiebeleid, of door te klikken op de knop Toestemming beheren onder aan het scherm.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Een keukenmes weer scherp maken met een slijpsteen?
Keukenmessen, koksmessen en zelfs scharen kunnen na intensief gebruik hun scherpte verliezen en bot aanvoelen. Hoe krijg je ze weer scherp? Dit kan heel eenvoudig met een slijpsteen, deze zijn te krijgen in verschillende maten, korrelgroottes en materialen.
Welke korrelgroottes zijn er?
Slijpstenen, ook wel whetstones genoemd, worden geleverd in tal van verschillende korrelgroottes. De ene steen bestaat uit één korrelgrote, de ander bestaat uit twee korrelgroottes. Hoe zie je welke korrelgrootte een steen heeft? Dit staat aan de zijkant van een slijpsteen, het cijfer 100, 1000 of 6000 geeft aan welke ‘korrel’ de whetstone heeft.
Wat is het verschil?
Met een te grove korrel zou u uw dierbare keukenmes met alle goede bedoelingen juist schade aan kunnen richten, terwijl er met een te lichte korrelgrote het een mes alleen maar wordt gepolijst. Het cijfer dat bij elke slijpsteen wordt vermeld, verwijst naar de korrelgrootte van de slijpdeeltjes in de slijpsteen.
Een lager getal betekent een lagere dichtheid, dit betekent dat een slijpsteen bestaat uit grotere deeltjes meer uit elkaar liggen waardoor het een ruwer oppervlak krijgt. Dit leidt tot een meer grondige en agressieve slijping voor doffe of zelfs beschadigde bladen. Een hoger getal betekent dus een hoge dichtheid van het aantal deeltjes in de steen. De hogere getallen, met de hogere dichtheid, zijn dus meer geschikt voor het polijsten van het lemmet.
Welke type slijpstenen zijn er?
Grof: Korrelgrootte 1000 of minder – Als u een Santoku mes, een messenset of een koksmes hebt wat beschadigd is of simpelweg bot aanvoelt, dan komt een korrelgrootte van #1000 of minder van pas. Een slijpsteen van deze korrel zal knikken in het lemmet in een mum van tijd gladstrijken, in de veronderstelling dat het mes nog gebogen kan worden. Als uw mes bot is en zijn rand volledig kwijt is, dan zijn deze slijpstenen voor u.
Gemiddeld: #1000 – #3000 – Als je keukenmessen een goede slijper nodig hebben om de rand van het lemmet weer scherp te krijgen, dan is deze slijpsteen je uitgangspunt. Gebruik deze steen voorzichtig, want het zal je mes slijten. Whetstones uit de serie #2000-3000 zijn minder grof en zijn meer geschikt voor het individu dat zijn koksmessen vaker wil slijpen. Maar houd er rekening mee dat dit bereik nog steeds gericht is op het ‘slijpen’ van uw messen, en niet op het behoud van de scherpe rand van het lemmet.
Polijsten: #4000 – #8000 – Voor degenen die twijfelen tussen het willen slijpen en het bereiken van een superfijne scherpe rand, dan is een korrel van #4000 tot #8000 het meest geschikt voor u. Sommigen zien deze korrelgroottes als het puntje op de i voor het scherp maken van hun messen, waarbij het voor de meeste mensen voldoende is om een keukenmes te polijsten met korrelgrootte #6000. Een hogere korrelgrootte mag, maar wordt niet aangeraden.
Welke slijpsteen moet ik kopen?
Elk slijpsteen heeft dus zijn eigen voor- en nadelen en kan worden gebruikt voor het scherp maken van koksmessen. Met de Latalis Pro 1000/6000 Slijpsteen kunt u korrel 1000 gebruiken voor een grovere bewerking van het mes, om het erna te polijsten met korrelgrootte 6000.
Voelen uw messen bot aan of ziet uw inkepingen in het lemmet? Bestel dan een goede slijpsteen en slijp uw keukenmessen weer vlijmscherp.
Misschien handig?
Related Posts
Keukenmessen slijpen met een slijpsteen. Hoe doe je dat? Een stappenplan.
Je fijne keukenmessen worden geleidelijk aan bot, tijd om deze weer messcherp te slijpen, maar hoe doe je dit?
Wat is het verschil tussen een koksmes en santoku mes?
Er zijn ontzettend verschillende keukenmessen, maar over de verschillen tussen een koksmes en santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt. Beide messen vergen daardoor een andere snijtechniek. Maar welke is nou het beste?
Hoe onderhoud je keukenmessen het beste?
Wordt je keukenmes vaak bot of krijg je snel beschadigingen aan het lemmet? Misschien heeft dit te maken met de wijze van onderhoud en de manier waarop je het keukenmes bewaart. Hoe bewaar je een keukenmes? Keukenmessen liggen vaak los in een besteklade, waardoor ze makkelijk tegen elkaar kunnen botsen. Het risico op een bot …